duit diut hehe

Tuesday, 14 May 2013

Bagaimana Cara Semut Selamatkan Diri Dari Banjir


Ini adalah kenderaan hebat untuk menyelamatkan diri dari bencana banjir.Kenderaan itu boleh memasang dirinya sendiri dalam 100 saat dan mampu menjaga ribuan hingga jutaan penumpangnya selamat serta terapung selama berhari-hari, bahkan hingga beberapa minggu.


.Kumpulan semut api yang terapung bersama adalah kejuruteraan alami yang luar biasa. Para saintis berusaha mengetahui bagaimana semut-semut itu menciptakan rakit yang selamat dan tahan lama dari tubuh mereka sendiri.
Dengan rakit itu, mereka boleh menyelamatkan diri dari banjir di habitat asli semut api di Amerika Selatan, sekaligus berhijrah ke tempat jauh.
Pasukan saintis yang dipimpin oleh Nathan mlOt, ahli kejuruteraan biologi di Georgia Institute of Technology, Amerika Syarikat, mengumpulkan semut api di tepi jalan dan aksi serta membekukan semut itu ketika mereka membentuk kumpulan apung. Begitu diletakkan ke dalam air di makmal, kumpulan semut berbentuk bola itu menyebar.
Semut-semut saling berpegangan, menggunakan cakar, rahang, dan bantalan melekat di kaki mereka, yang mengeluarkan cecair minyak, yang membuat mereka dapat melekat pada permukaan licin. Begitu rakit hidup itu jadi, bentuknya menyerupai kue serabi.
Bahagian tubuh terluar semut, yang disebut kutikel, bersifat hidrofobik atau penolak air. Permukaan kasar kutikel membuat semut dapat menahan udara di tubuhnya ketika tenggelam air dan membentuk lapisan plastron.
"Kumpulan besar semut api yang saling berpegangan itu mempunyai kemampuan anti air yang lebih tinggi, sehingga seluruh anggota kumpulan boleh mengambang sekaligus mencegah air memasuki rakit," kata mlOt.
Rakit semut itu memperoleh keuntungan dari tubuh semut yang kecil. "Pada skala milimeter, semut mempunyai kekuatan besar, kelajuan tinggi, dan kemampuan menahan beg udara ketika terendam air, yang akhirnyamembuat rakit mereka antiair, "kata mlOt dalam jurnal Proceedings of the National Academy of Sciences. "Kemampuan ini nampaknya hilang pada ukuran yang lebih besar."
Sayang, rakit semut itu punya kelemahan. Rakit akan buyar dan tenggelam bila air diberi sabun atau surfaktan lain yang merosakkan tegangan permukaan air-sumber.

No comments:

Post a Comment