duit diut hehe

Tuesday, 14 May 2013

Manusia di dunia yang tidak mempunyai alat kelaminSeorang penduduk uk yang dikatakan tidak memiliki status kelamin diyakini sebagai orang pertama di dunia yang secara rasmi diakui tidak memiliki kategori jender sebagai lelaki ataupun wanita.

Norrie May-Welby (48) lahir ke dunia sebagai seorang lelaki. Namun, dia kemudian memutuskan melakukan pembedahan kelamin pada 1990 ketika berusia 28 tahun. Setelah itu, dia merasa tidak bahagia menjadi seorang perempuan dan akhirnya Norrie memutuskan untuk menjadi seorang “neuter”. , dia sekarang secara rasmi diakui sebagai seseorang yang tidak memiliki jender secara spesifik.

May-Welby pernah hijrah ke Australia pada usia tujuh tahun. dia lahir dan dibesarkan di Paisley, kota Renfrewshire, uk.

Pemerintah uk menolak mengeluarkan akta kelahiran untuk Norrie kerana tak dapat membuat sebuah klasifikasi Baru untuk status warganegara tanpa jender. Selain itu, para doktor juga mengaku tak dapat memastikan jenis kelamin dari tubuh lelaki ini.

“Konsep lelaki atau wanita tidak sesuai untuk saya. penyelesaian paling sederhana adalah tidak memiliki salah satu identiti,” ungkap Norrie.

Lembaga Kepercayaan Jender uk menyatakan tidak keberatan dengan pilihan yang diambil Norrie. “Banyak orang menyukai idea untuk menjadi orang tanpa jender,” kata seorang jurucakap pertubuhan.-sumber

No comments:

Post a Comment